Δήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Δήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας» ο Βουλευτής Β Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση στην Εφημερίδα των Πολιτών:

Η σημερινή μέρα, η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο βαθμός της Ελευθεροτυπίας που τηρείται σε κάθε κράτος αποτελεί απόδειξη δημοκρατικού πολιτισμού.
Η φετινή χρονιά είναι ακόμα πιο κρίσιμη, καθώς σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου το 2006 εκατό δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο.
Πρόκειται για τον πιο αιματηρό απολογισμό για τον κλάδο των δημοσιογράφων, ενώ οι περισσότερες επιθέσεις είχαν στόχο τους ίδιους τους δημοσιογράφους.
Η διαφύλαξη της ελευθερίας του τύπου αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και προστατεύεται τόσο από την Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ όσο και από το Σύνταγμα της χώρας μας. Τα στοιχεία όμως που έρχονται στη δημοσιότητα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι για την κατάσταση που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ευθύνη απέναντι στην ελευθερία του τύπου έχουμε όλοι, από όποια θέση και αν βρισκόμαστε, σε όποια χώρα και αν ζούμε. Ο τραγικός απολογισμός της χρονιάς που πέρασε βαραίνει το έργο μας ακόμα περισσότερο. Οφείλουμε όλοι να εργασθούμε συστηματικά τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο διακρατικό επίπεδο για την προάσπιση της ελευθερίας του τύπου, την προάσπιση και θωράκιση της δημοκρατίας.